Nya tjurar

Idag har det flyttat in tre nya tjurar i vårt stall. De är födda i maj och väger idag runt 350 kg. De kommer från en annan krav-gård lite drygt en mil härifrån. Vi hoppas att de ska kunna hjälpa avelstjuren lite med hans arbete. Den gamle tjuren kan ju inte bli pappa till sina barnbarn. Den gamle får nöja sig med de gamla korna, vilket vi tror att han kommer att vara glad åt. T.o.m. en riktig avelstjur kan få för många flickor.

Vi vet inte än om alla tre kommer att få hjälpa vår gamla tjur. Det är extremt viktigt att de är hanterbara. Om inte tjuren är lugn och snäll, är risken stor att inte heller kalvarna blir det. Om ett djur inte är hanterbart är det svårt att hjälpa det om det blir sjukt. Andra kanske avlar på att djuren ska växa fort eller mjölka bra, men här hos oss är det viktigt att vi kan handskas med djuren på ett lugnt och säkert sätt för både dem och oss.

Jag försökte ta lite bilder på de nya killarna, men just idag var ingen bra dag. Det är förstås en omställning för dem att flytta in till våra kalvar som föddes i våras. Alla var uppspelta. Men här är i alla fall en bild på en av dem när den har lagt sig.

ny-tjur

Leave a Comment