Ny tallriksmodell

Tallriksmodellen har funnits så länge jag kan minnas. Nu har den klassiska tallriken fått sällskap av en helt ny variant. Den klassiska går ju ut på att man delar tallriken i tre delar där delarna grönsaker och rotfrukter tar upp lika stor del som potatis, pasta och ris samt att den tredje delen, kött och fisk upptar en femtedel.

83dc24bf3d7caf30fdc79792cf55f19d

Eftersom vi tyvärr är ganska mycket stillasittande så behövs det nu en annan variant. Det är lika mycket kött och fisk i den nya varianten, men andelen potatis, ris och pasta har minskat så att halva tallriken nu kan rymma grönsaker och rotfrukter.

Mängden protein i form av kött, fisk och fågel ska du alltså inte ändra på bara för att du sitter still. Protein behöver man alltid. Däremot kan man alltså minska på mängden kolhydrater och öka med salladen för att få en mer lämpad tallrik om man sitter still lite mera.

Här kan du läsa om detta hos Svenskt kött..

Bilden ovan är också lånad från Svenskt kött.

 

Leave a Comment