Många nya kalvar

När det händer som mest här på gården, då skriver jag som minst. Jag hinner helt enkelt inte med det. När jag skrev sist, hade vi två kalvar. Nu har vi 14! Av dessa 14 är det två par med tvillingar. Tvillingar är alltid svårt eftersom kor inte är så bra på att räkna. I alla fall verkar våra bara kunna räkna till ett. Tyvärr räcker inte det när man har två kalvar som man borde hålla reda på. Ofta blir det att den ena kalven blir bortjagad av sin egen mamma. Hon stångar och sparkar på den.Förra året var det en ko som faktiskt hade ihjäl sin egen kalv.

I söndags fick vi två tvillingpar på samma dag. Den ena mamman har beskyddarinstinkter som heter duga dessutom. Hon tvekar inte att anfalla för att döda oss människor om vi kommer för nära hennes kalv/kalvar. Men eftersom hon inte heller kan räkna till mer än ett, så var en kalv lämnad helt åt sitt öde. Kossan ville inte veta av den och eftersom det inte går att komma nära henne när hon har en annan kalv, så kunde vi inte hjälpa kalven att komma fram till sin mamma så att den kunde få lite mat.

Den lille stackaren, en liten kille, hade dock tur. Senare på eftermiddagen föddes en till kalv. På samma dag var det alltså tre kor som fick fem kalvar. Den sista kossan är mycket snällare och mer lätthanterlig, så vi tog helt enkelt den oönskade kalven och gav till den sista kossan som istället för en kalv, nu ska ta hand om två. Nya kossan är inte så förtjust i vad vi försöker göra, men kalven är glad. Nya mamman försöker köra bort extrakalven, men om vi kliar henne på ryggen, då glömmer hon kalven och står så fint att kalven kan ta en liten slurk. Med tiden kommer den att lära sig att passa på när kossans egen kalv äter och till slut kommer hon inte att kunna hålla ordning på vilken som är vilken. 

Idag har vi fått ännu en kalv. Idag blev det en liten tjej som ska heta 600 i örat. Fast vi vet inte om det är slut för idag med kalvar. Det är flera kor som är väldigt nära och det är nästan omöjligt att förutspå när nästa ska komma. Jag kände ju inte själv när jag fick mina barn innan samma dag, att nu är det tid att åka till BB.

Jag hoppas att jag får möjlighet att gå ut med kameran en liten stund också snart, så att jag kan erbjuda lite bilder på alla nykomlingar.

Leave a Comment