Ica och svenskt kött

Jag hittade en riktigt gammal tidningen Land. Tidningen var från 19/12 2014. Skulle egentligen slänga den, men tänkte att det är bäst jag bläddrar igenom den först eftersom den kanske är sparad av någon anledning. Det var den inte, men jag hittade i alla fall ett helt uppslag där Ica gjorde reklam. Rubriken löd: ”Därför är den svenska skinkan flera kronor dyrare.”Sedan räknade de upp tre olika anledningar till att den är dyrare. Just nu är det inte aktuellt med julskinka och Ica har mycket kvar att göra för den svenska bonden och rättvis djurhållning. Men… annonsen var ändå bra tycker jag. Så här hade de skrivit:

  1. Sverige har ett av världens bästa djurskydd. Svenska grisar ska enligt lag kunna utföra sina naturliga beteenden. Därför ha svenska grisar knorr på svansen och mer plats att röra sig på än vad som krävs i EU. De har också strö såsom halm att böka i och suggorna får röra sig fritt hela året. Detta innebär merarbete för den svenska bonden och dyrare stallbyggnader.
  2. Svensk skinka är fri från salmonella. I Sverige har vi noll-tolerans mot salmonella. Prov tas regelbundet. Skulle salmonella påträffas får djuren inte skickas till slakt och gården måste saneras. Detta är unikt inom EU. När den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet undersökte förekomsten av salmonella, fann man smitta på i snitt var trejde grisgård i EU. I Sverige och Finland hittades ingen salmonella.
  3. Svenska grisar får minst antibiotika i EU. Istället för att förbättra miljön så att grisarna håller sig friska ger man i många länder mycket antibiotika till djuren. Det ökar antalet multiresistenta bakterier. Svenska bönder har sedan länge förbättrat djurmiljön vilket lett till friskare grisar. Därmed blir behovet av antibiotika radikalt mycket lägre. Djuren i EU får i genomsnitt drygt tio gånger mer antibiotika än de svenska.

ica-land

One thought on “Ica och svenskt kött

Leave a Comment