Garmanas son

I maj i år föddes ett litet hingstföl på denna gård. Nu har det blivit dags att skaffa ett pass åt lillkillen. Veterinären har varit här och alla papper är ifyllda och ivägskickade till ardenner-föreningen som ska utfärda passet.

När killen föddes började vi såklart fundera på vad vi skulle döpa honom till. Dottern tyckte att ”Månhoppare” var fint, men det förslaget röstades ganska snabbt ner. Kändes inte som ett passande namn på en ardenner. Vi gick in på ardenner-föreningens hemsida för att se vad andra ardenner killar har för namn. Men de verkade kunna heta nästan vad som helst.

Grannen visste att det bott en ardenner på gården tidigare och hon undrade vad den hette. Majken…. ett jättefint namn, men hur bra passar det på en hingst? Men hon väckte ändå en ide. Anders morfar som ägde Majken, han hade bra hand om djur och är omtalad i bygden bland de äldre om hur det gick till när han skaffade Majken som från början var sjövild, men som i hans händer blev en väldigt snäll häst. Anders morfar hette Erik, ett kungligt namn. Det borde passa på vår ardenner kille.

Äldsta sonen tyckte dock inte att Erik var ett bra namn. Sonen är maskintokig och därför skojade vi om att han kanske ska heta John Deere. Men så kom vi på att det finns ju ett märke som heter Claas. Därför bestämde vi att Garmanas son ska heta Claas Erik och kallas för Erik.

Vi har kallat honom Erik sedan dess. Igår blev jag dock uppringd av en man från ardenner-föreningen som skulle göra själva passet. Eftersom vi skrivit Claas Erik av Hamrekulla, så var det tydligen för långt. Jag fick också veta att det är tradition att döpa sitt föl till ett namn som är kombinerat mellan föräldrarnas namn och eftersom han är en hingst så borde namnet börja på samma två bokstäver som pappans namn. Mannen från ardenner-föreningen föreslog Blaman.

Blaman är inte ett dåligt namn och jag är för traditioner. Finns det traditioner så tycker jag att man ska försöka följa dem. Synd bara att inte denna information om namn fanns att läsa när vi funderade på vad han skulle heta. Man kan ju förvisso ha ett namn i passet, men sedan kalla honom en helt annan sak. Men varför ska man göra så. Om jag vill att hästen ska heta Erik, varför ska han då inte heta det i passet också?

Jag frågade mannen från ardenner föreningen vad han tyckte om Erik Blaman, en kompromiss, men det tyckte han inte var något bra.

Vi får se vad det blir, ännu är inte saken avgjord. Hela familjen ska fundera på saken och sedan ska jag återkomma till mannen på ardenner föreningen.

”Erik” fyller i alla fall 6 månader idag. Grattis Erik!!

erik-2015-11

Leave a Comment