Första kalven är här

Vi har väntat och väntat. I flera veckor har vi väntat. Men i torsdags var väntan äntligen över. Årets första kalv har äntligen kommit. Det blev en liten gosse. Mamma ko är så mån om sin kalv. Tyvärr föddes kalven utan förstånd. Den hade ingen aning om hur man ska äta. Suga på våra fingrar var inga problem, men så fort det kom en spene i munnen, så spottade han ut den. Vi försökte och försökte. Höll säkert på en hel timme innan vi gav upp. Då hade han kanske fått i sig knappt en dl.. Vi tog lunchrast och gjorde ett nytt försök efter lunch. Efter en lång stunds kämpande fattade den till slut att det var spenen som var den godaste. Nu har han ätit flera gånger.

Just nu går kalven och hans mamma i en egen liten box så att de ska vänja sig vid varandra. Kalven behöver bli stark och snabb i benen innan vi flyttar tillbaka dem till de andra korna och han måste veta exakt vilken som är hans mamma bland alla korna. De andra korna bryr sig nämligen inte om att kalven är liten och lite ömtåligare. De kan mycket väl springa rakt över den och vill det sig illa kan de trampa på den så att den blir så allvarligt skadad att den dör.

Vi får se hur länge de får gå tillsammans själv, nya kalven och hans mamma. Det beror förstås på hur snabbt kalven utvecklas, men också på hur bra kon är på att titta till honom och om det är många andra som ska kalva så att boxen behövs till någon annan. Att boxen kommer att behövas till någon annan är inte troligt än. Visserligen är det många kor som ska kalva, men vi har gott om boxar att välja mellan och just nu är det ingen kö.

Leave a Comment